Aluevaltuustoissa tarvitaan myös tietotekniikkaosaamista

Monelle aluevaalit merkitsevät lähinnä perusterveydenhuollon organisointia. Aluevaltuustojen tehtävä tämäkin, mutta vastuulle on tulossa myös sote-puolen taustajärjestelmistä päättäminen.  Arjen turvallisuuden ja palvelujen sujuvuuden kannalta tällä on suuri merkitys. Muistamme kaikki Vastaamon tietomurron ja sen seuraukset. Järjestelmien pitää paitsi toimia myös täyttää kyberturvallisuuden vaatimukset nyt ja tulevaisuudessa.

Laki määrittelee sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojen sähköisen käsittelyn vaatimukset tietojärjestelmille ja lakia täydentävät THL:n yksityiskohtaisemmat määräykset. Sote-uudistus kaatuu tai seisoo hyvin pitkälle tietojärjestelmiensä mukana. Uudet hyvinvointialueet saavat kontollensa kaiken muun lisäksi myös järjestelmien yhdistämisen.

Tietojärjestelmien uudistaminen aikataulu on haastava ja mahdollisuus hankkeiden epäonnistumiselle on merkittävä. Suomessa on nykyisellään melkein 200 sote-palveluiden järjestäjää, joilla useimmilla on omat tietojärjestelmänsä. Lisäksi alan yrityksillä on vielä omat tietojärjestelmänsä.

Sote-uudistus tarkoittaa tietojärjestelmien kattavaa remonttia. Tämä remontti on paljon mitään aiemmin koettua suurempi. Tämä vaatii osaamista myös hankintapäässä – liian usein on käynyt niin, että IT-projektin tuloksena on järjestelmä, joka palvelee kaikkia huonosti. Vika löytyy usein ostajassa, joka ei ole osannut ostaa oikeaa tavaraa tai hankkinut komiteamietintönä toteutetun järjestelmän. Esimerkkejä ei tarvitse hake kaukaa.

Julkaistu
Kategoria(t): Blogi

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *