Terveydenhoito ja sen ratkaisut ovat yksi minulle tärkeistä asioista. Käytännön tekemistä ja julkista keskustelua havainnoineena olen tullut siihen tulokseen, että varsinkin nyt keskitytään vääriin asioihin.
Hallitus puhuu sote-uudistuksesta jonkinlaisena Graalin maljana, jossa lisääntynyt hallinto lisää hyvinvointia. Hallintoa kuulemma pitää lisätä, että osataan ohjata resursseja oikeisiin paikkoihin. Tässä mennään metsään. Mutta ei enempää valitusta hallituksen tekemisistä ja tekemättä jättämisistä.
Kunnallisella puolella voitaisiin tehdä paljon terveydenhuollon toiminnan tehostamiseksi ja lopputulosten parantamiseksi sekä riittävien resurssien houkuttelemiseksi terveyskeskuksiin. Kun ajatellaan minkä tahansa organisaation toimintaa, on hyvä miettiä mikä on sen tarkoitus. Terveydenhuollossa tämä salaisuus paljastuu jo nimessä. Organisaation tehtävä on hoitaa ihmisten, tässä tapauksessa kuntalaisten, terveyttä.
Toimiakseen tehokkaasti kaiken pitäisi olla suunnattu juuri tämän perustehtävän toteuttamiseen ja resursointiin. Työ tehdään etulinjassa, ja sitä tekevät hoitajat, lääkärit ja muu henkilökunta, jotka kohtaavat asiakkaan. Hallinnon tehtävä on helpottaa tätä.
Jos jokin osa organisaatiosta ei tätä tee, se jarruttaa koko systeemiä. Joku voi väittää, että en ole seurannut kuinka sote-palveluiden hallinnon todellisuus toimii ja että en ymmärrä asiaa. Voi olla, että en ymmärrä nykyistä systeemiä, mutta en olekaan parantamassa nykyistä, vaan ajattelemassa ihan uutta.